Money: Западът се усъмни, че неговият „смъртоносен удар“ върху Русия ще проработи

Money: Западът се усъмни, че неговият „смъртоносен удар“ върху Русия ще проработи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.12.2022
  • Share:

Западът започна да се съмнява, че следващият му „смъртоносен удар“ върху руската икономика ще проработи. Това сподели италианската журналистка Виолета Силвестри.


Преди дни влезе в сила таванът на цените на руския петрол, приет от страните от Г-7 и ЕС, за да се намалят доходите на Русия от продажба на енергийни продукти. Според Виолета Силвестри експертите имат много съмнения относно ефективността на предприетите мерки. Това съобщава изданието Money.

Ограничаването на цената на руския петрол трябваше да бъде удар за Путин. Но защо има съмнения? пита авторът на италианското издание.

Европейските политици твърдят, че таванът на цените на руския петрол, договорен след месеци на трудни преговори между САЩ и техните съюзници, е начин да се лиши Москва от значителна част от приходите й. Русия все още не е обявила конкретни ответни мерки, но официални лица твърдят, че страната ще пренасочи потоците от гориво към държави като Китай и Индия, които не подкрепят инициативата на Запада.

Много експерти считат, че инициативата на САЩ и техните партньори няма да причини значителна вреда на Русия. Западът постави таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, което е в съответствие с нивото, заложено в руския бюджет за следващата година.

При 60 долара за барел таванът на цената изглежда много щедър“, твърдят експерти.

Съществува мнение, че дори планът на Запада да доведе до някакъв значителен ефект, Руската федерация ще компенсира загубите.

 

К.К

Станете почитател на Класа